Exposicions pasades

Memòria i art de l'esperit cartoixà. Les cartoixes valencianes

Memòria i art de l'esperit cartoixà. Les cartoixes valencianes

Al final del segle XI, en una Europa que coneix el naixement de les croades, el conflicte de les investidures, l'apogeu de l'orde de Cluny i el naixement del Cister, apareix la figura d'un nou reformador religiós, Bru d'Hartenfaust, nascut a Colònia l'any 1027, que proposa un nou camí espiritual alternatiu a la riquesa i al luxe cluniacenc. Esta nova manera d'entendre el monacat es materialitzarà en la primera cartoixa, ubicada l'any 1084 en una vall alpina pròxima a Grenoble, i es caracteritzarà per un plantejament de vida radical: retir, pobresa, oració i silenci.

L'orde de la Cartoixa arriba al Regne de València l'any 1272, formant part del pla del rei Jaume I de recristianització
del territori. Durant els quatre segles següents, i coincidint amb l'apogeu de l'orde en la península, es funden al
regne valencià fins a cinc cartoixes, Porta Coeli, Valldecrist, L'Anunciata, Ara Christi i Via Coeli. L'esplendor cartoixana va tindre lloc en el segle xvi, en què a Europa arribà a disposar de cent noranta-huit monestirs masculins i sis monestirs femenins, amb la xifra de cinc mil sis-cents integrants.

De les cinc cartoixes valencianes, tres van perdurar a través dels segles –Porta Coeli, Valldecrist i Ara Christi–, convertides en una referència de l'espiritualitat monàstica valenciana. Porta Coeli perviu actualment com a cartoixa, però Ara Christi i Valldecrist van patir els efectes de la desamortització, l'espoli i l'abandó: el seu llegat artístic moble fou dispersat i els seus edificis convertits en ruïnes. Encara el 1960 naixerà al nord de la província de Castelló l'única cartoixa femenina hispana, Santa Maria de Benifassà, aprofitant un monestir cistercenc en ruïnes.

L'exposició Memòria i art de l'esperit cartoixà: les cartoixes valencianes aplega per primera vegada documents
i objectes artístics de les tres grans cartoixes valencianes, i els posa en relació amb d'altres procedents d'altres cartoixes peninsulars. A través d'un itinerari que comprén diverses seccions temàtiques podem veure la fundació de l'orde, l'arribada al Regne de València, el període medieval, l'apoteosi barroca i les aportacions artístiques de totes les èpoques, recorregut que permet valorar adequadament la impressionant herència cultural i espiritual d'un orde monàstic medieval la regla original del qual roman hui en dia inalterable, tal com va ser concebuda fa nou segles.

Dates: 3 març - 23 maig 2010
Lloc: Sales Joanes i Ribalta
Comissaris: Víctor Manuel Mínguez Cornelles (catedràtic d'Història de l'Art de la
Universitat Jaume I de Castelló) i Vicent Francesc Zuriaga Senent (professor d'Història de l'Art de la Universitat Catòlica de València "Sant Vicent Màrtir")
Produïda per: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana