Tallers

Tallers

Tallers didàctics per a xiquets i majors. Descobreix, experimenta, emociona't, disfruta, sorprén-te, diverteix-te i aprén.
Entrarem en els quadres, farem el nostre propi museu i contarem històries.
Visitarem, coneixerem i experimentarem un muntó de paisatges.

Com?
Els tallers es realitzaran per mitjà de cita prèvia, a través dels telèfons 96 387 03 19 i 96 387 03 20. Correu electrònic: museo_bbaadidactica@gva.es

Horari
Dimarts a divendres en l'horari d'obertura del Museu.
Duració: 2 hores aproximadament.

 

TALLER EL MUSEU A LA BUTXACA
(Grups escolars de 4 a 7 anys, màx. 25 alumnes per sessió)
El taller parteix del concepte de museu. Els més menuts descobriran a través del joc i el misteri com és un museu.
Les activitats giren al voltant del concepte de caixa màgica, de sorpreses i baül dels records. És com un maletí transformable que, per art de màgia, configura un entorn espacial acollidor, un xicotet teló de teatre ambulant que invita a un posterior passeig pel museu amb expectació i curiositat. Les activitats dialoguen amb el Museu, absorbeixen el seu ambient, arrepleguen les seues històries, les incorpora al maletí de viatge del taller i es guarden en la memòria.

 

Parts i activitats en què està organitzat el taller:
L'espai del museu i el viatge. Per a viatjar a l'interior del Museu entrarem en un dels seus quadres. Igual que Alícia traspassa el món de l'espill i descobreix què hi ha darrere de la seua aparença, en endinsar-nos en un quadre descobrim que ja no sols contemplem estos des de fora, sinó que podem participar de les seues històries i de les seues afinitats o amistats. Com?. Els quadres ens contaran que els seus vincles familiars és ser una col·lecció, és més, ens diran que els han col·leccionat per la seua antiguitat, la seua importància artística i per les interessants històries que conten.

La col·lecció. Juguem a col·leccionar i ordenar? Per què els quadres del Museu estan exposats en un orde? Es podrien ordenar d'una altra manera? Com els ordenem? Per grandària, colors, format, tema, època, ...?.

Els quadres conten històries. Veig, veig. Què veus?. Moltes coses: una casa, una família, un paisatge al fons, … Què passa en el quadre? Què fan les persones que estan representades?. Estes i moltes altres preguntes volen pel nostre cap, n'hi ha prou amb imaginar respostes i estarem un poc més dins del quadre al compartir els seus misteris.

Qui és qui?. Els retrats del Museu estan tristos després de tants i tants anys sense moure's i sense prendre el sol. Per què no els invitem que es disfressen amb un poc de color en els seus bigots, cabell, celles, barret i vestits?.

Com podem contar les mateixes històries d'una altra forma?. Tots els que estaven en el quadre s'han anat a fer una volta. Ara hem de substituir-los. Com ens posem? En que posa?. I sobretot: Què ens posem?. El baül màgic del taller s'obrirà perquè imaginem la solució.

 

TALLER EL PAISATGE: UN GÈNERE DE LA MIRADA
(Alumnes a partir de 8 anys, màx. 25 persones per sessió)
Amb el taller El paisatge: un gènere de la mirada iniciem un cicle la finalitat del qual és partir de la tradicional divisió per gèneres pictòrics des d'una concepció àmplia, és a dir, que incloga les manifestacions fotogràfiques i de l'art dels nostres dies. L'objectiu principal és acostar-se a la col·lecció permanent del Museu de Belles Arts de València i a les diverses exposicions temporals que, seguint este criteri, podrien entrar en un interessant diàleg entre història i contemporaneïtat, tradició i modernitat.
Consta de cinc blocs temàtics que contemplen diferents subgèneres que històricament han format part de la representació pictòrica del paisatge. Estos són: el paisatge d'interiors, viatges i paisatge, la mirada de la ciutat, el paisatge imaginari i el paisatge de la cultura. En estos enunciats s'inclouen els tradicionals interiors holandesos, les marines, els paisatges amb escenes mitològiques o religioses, les vistes de ciutats i els paisatges urbans, els paisatges costumistes, i tots aquells subgèneres pictòrics en què d'una manera participa el paisatge.

 

1.- El paisatge d'interiors
El paisatge d'interiors es pot considerar com una espècie de posada en escena. En estos paisatges està present una visió que va des de la quotidianitat dels interiors holandesos a la mirada historicista de la pintura huitcentista, precedent immediat de moltes escenografies teatrals i cinematogràfiques.

2.- Viatges i paisatge
En este apartat s'inclou el concepte de paisatge entés com a mirada distant en el temps i en l'espai. És el paisatge vist pels aventurers i els comerciants de les grans exploracions i dels inicis de l'expansió mundial del comerç. També és el paisatge de l'exotisme i de la ruïna.

3.- La mirada de la ciutat
En este punt es tracta especialment el paisatge urbà. La ciutat com a espai vital i com a espai de la representació religiosa, mitològica i del poder que deixa la seua empremta en els traçats urbans; però també és necessari acostar-se, així mateix, a la pintoresca imatge turística de pobles i ciutats.

4.- El paisatge imaginari
Davall este epígraf agrupem les formes essencials o arquetípiques que configuren el que denominem paisatge. D'esta manera, amb una simple línia que travessa tot el quadre transversalment ja percebem un horitzó. Però en un paisatge imaginari pot succeir qualsevol cosa: com l'aparició d'una escala que comunica amb el firmament; o les formes pètries que es tornen sers animats; o els sers animats metamorfosats en muntanyes o en estranyes formes vegetals; o les vertiginoses constel·lacions que, des d'Albrecht Dürer a Miró, han traçat un firmament d'imaginatius sers familiars i fantàstics.

5.- El paisatge de la cultura
Per a este bloc, que hem denominat amb este estrany títol, es fa referència al paisatge entés a manera d'instantània de l'època i dels costums en què està pintat. La finalitat és adonar-se de com es representa la naturalesa construïda des de la cultura de cada període històric. El tipus de quadres, i imatges en general, que millor reflecteix este concepte és el tradicional gènere de les escenes costumistes.
Tornant a les característiques d'este bloc temàtic es pot dir que la representació de les estacions i dels mesos de l'any també entrarien dins d'este apartat o subgènere. En realitat, el propi del paisatge de la cultura és el seu caràcter.