Exposicions pasades

« Ves enrere

TIEMPOS DE MELANCOLÍA. Creación y desengaño en la España del Siglo de Oro

TIEMPOS DE MELANCOLÍA. Creación y desengaño en la España del Siglo de Oro

TIEMPOS DE MELANCOLÍA. Creación y desengaño en la España del Siglo de Oro

Esta singular exposició, que el Museu de Belles Arts de València ha produït en col·laboració amb el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, elMuseu Nacional d'Escultura de Valladolid i l'Obra Social 'la Caixa', reunix més de 60 obres d'art, medicina, filosofia, astronomia, música, botànica i literatura, procedents de diferents museus, institucions i col·leccions privades, que componen una polifonia al voltant del sentiment malenconiós de la cultura dels segles XVI i XVII.

La teoria de la malenconia, creada en sòl grec, va cobrar a tota Europa una nova empenta des del segle XVI i va conquistar l'imaginari social, instal·lada en l'encreuament de la medicina, les idees i les arts.

Al nostre Segle d'Or, va adoptar una personalitat pròpia. La crisi i el desengany conviuen amb un torrent d'energia creativa, en la que la malenconia servirà d'amalgama simbòlica de les obsessions de tota societat. L'exposició Temps de malenconia. Creació i desengany a l'Espanya del Segle d'Or és un exercici de recuperació d'eixa part mal coneguda de la nostra cultura. Transitant per algunes de les seues derives temàtiques i iconogràfiques, les obres d'art exposades, d'excepcional bellesa i originalitat, construïxen un breu i provisional «museu imaginari» de la malenconia hispana.

Després de la seua presentació a Valladolid (fins al 12 d'octubre de 2015), Temps de malenconia continua el seu recorregut al Museu de Belles Arts de València, del 12 de novembre de 2015 al 7 de febrer de 2016, i a CaixaForum de Palma de Mallorca, del 2 de març a l'11 de juny de 2016.

Vídeo de l'exposició

Dates: 12 novembre 2015 - 7 febrer 2016
Lloc: Sala Joanes d'exposicions temporals
Comissària: María Bolaños Atienza (directora del Museu Nacional d'Escultura de Valladolid)
Produïda per: Museu de Belles Arts de València, en col·laboració amb el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, el Museu Nacional d'Escultura de Valladolid i l'Obra Social 'la Caixa'