Exposicions pasades

« Ves enrere

Rafael Monleón Torres. Pintor i arqueòleg naval (1843-1900)

Rafael Monleón Torres. Pintor i arqueòleg naval (1843-1900)

Rafael Monleón Torres (València, 1843 - Madrid, 1900). Pintor de la mar i el primer i més erudit arqueòleg naval que ha tingut Espanya. En la seua època va ser considerat el marinista per excel·lència. Navegant com a pilot naval va adquirir un profund coneixement de la mar i les seues embarcacions, de la qual cosa va deixar àmplia constància en la seua obra. Pintor-conservador del Museu Naval de Madrid, va arreplegar els fets passats i contemporanis de la història de la marina i de la navegació en dibuixos, aquarel·les, olis, aiguaforts i plaques de ceràmica.

A pesar de la seua importància, després de la seua mort va caure en un relatiu oblit, per la qual cosa s'ha considerat molt convenient realitzar esta exposició, junt amb el catàleg corresponent, que difonga la seua obra i el col·loque en el lloc que mereix.

L'exposició s'ha dividit en grups temàtics per a la seua millor comprensió:

1. La pintura d'Història Marítima. S'hi arrepleguen els fets més notables d'Espanya en la mar, des dels passats com El combat de Trafalgar, fins als coetanis més significatius.

2. El retrat del barco. En este apartat predomina la tècnica, l'ofici, el dibuix i el coneixement detallat de l'arquitectura naval.

3. Marines i paisatges terrestres. En diferents suports i formats es mostra la mar, les seues platges, els seus penya-segats, els seus ports i tot el que pot ser considerat com "marines", producte de la seua experiència marinera.

4. La ceràmica en l'obra de Monleón. En les seues nombroses estades a València, Monleón va freqüentar la fàbrica ceràmica de Sant Pius V, propietat de son pare. Assistit allí tècnicament per l'excel·lent ceramista Francisco Dasí, va realitzar en este suport una obra molt estimable, amb plaques de tema marí, transsumpte dels seus olis.

Dates: 24 gener - 23 març 2008
Lloc: Sala Ribalta d'exposicions temporals
Comissaris: Mª Paz Soler Ferrer (conservadora del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries "González Martí") i Fernando González de Canales y López-Obrero
Produïda per: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
Amb el patrocini de: Autoritat Portuària de València