Notícies

« Ves enrere

Obres de millora en la col·lecció permanent del Museu de Belles Arts

Obres de millora en la col·lecció permanent del Museu de Belles Arts

12.09.2017.- El Museu de Belles Arts de València realitzarà una sèrie d'actuacions en els pròxims mesos per a introduir noves obres d'art procedents de la 'Col·lecció Delgado' en la col·lecció permanent del Museu, així com treballs de manteniment i millora en la primera planta.

Les intervencions en les sales de la primera planta consisteixen a renovar el sistema d'il·luminació, neteja de reixetes d'impulsió i retorn del sistema de climatització, reparació de xicotets desperfectes en la parets i labors de pintura.

Els treballs de manteniment estan previstos des de l'1 d'octubre fins a març de 2018. El Museu de Belles Arts no tancarà les portes, tan sols no se'n podrà visitar la planta primera mentre duren les obres. Es continuarà visitant amb normalitat la pintura dels primitius valencians, el gòtic internacional, el renaixement valencià, la pintura flamenca dels segles XV i XVI, el renaixement italià i el castellà, el barroc valencià, així com la Sala Sorolla.

El director del Museu de Belles Arts de València, José Ignacio Casar Pinazo, ha explicat que des de la inauguració d'aquesta part del Museu, l'any 2003, «l'edifici no ha sigut sotmès a una actuació integral de manteniment; s'hi han realitzat actuacions puntuals com a solució a problemes concrets que s'han produït. Per tant, aquesta actuació s'ha de considerar normal, i, en tot cas, hauria d'haver sigut feta anys abans".

 

José Ignacio Casar, director del Museu, i David Gimilio, conservador, durant la presentació del pla de millores a la premsa

 

Les actuacions que s'han dissenyat en aquest pla de millores són minucioses i complexes: cal despenjar totes les obres d'art de les sales, guardar-les, realitzar els treballs de manteniment i tornar a penjar-les. "Això comporta un control minuciós de la ubicació de cada obra i servirà també per a realitzar un control dels seus reversos", ha apuntat Casar

Quant a la renovació de la col·lecció permanent, tal com es va anunciar en la presentació de l'exposició de la Col·lecció Delgado, que continua vigent fins al 29 d'octubre, les 32 obres d'art que s'exhibeixen s'incorporen al discurs de la col·lecció permanent del museu pel termini del comodat subscrit amb els seus propietaris, que és de cinc anys. Dama de perfil, de Diego Velázquez; Magdalena penitent, Oració en l'hort i el Salvador, de Bartolomé Esteban Murillo; Natura morta de dolços i fruites seques, de Tomás Yepes, i Sant Pere, de Josep de Ribera, són algunes de les noves obres que es mostraran.

També es té previst incloure-hi alguns tapissos, escultures i peces d'arts sumptuàries, algunes procedents de la Col·lecció Orts Bosch, que no s'exhibeixen des que va acabar la presentació de la col·lecció.

José Ignacio Casar ha assenyalat que amb la introducció de les noves obres "es planteja una remodelació dels conceptes amb els quals es presenta la col·lecció en la planta primera". D'aquesta forma, les sales 15 i 16 de l'actual plànol de visita es destinaran a art italià i flamenc del segle XVII, així com pintura flamenca i holandesa; la sala 17 es destinarà a l'art espanyol del segle XVII; les sales 18 i 20 es destinaran a l'art del segle XVIII, el Romanticisme i Vicente López; desapareix l'exhibició en la sala 19, que és un passadís en el qual s'ha considerat que no ha d'exposar-se obra, i les sales 13 i 14 es transformen en sales associades a les transversals concurrents, del tal forma que s'hi planteja una instal·lació de caràcter museogràfic per a explicar els continguts de les sales adjacents.