Actualitat

« Ves enrere

Teste Grottesche

Teste Grottesche

Aiguaforts sobre els caps grotescos de Leonardo da Vinci a la Col·lecció Mariano Moret

 

La Col·lecció Mariano Moret conserva un xicotet però singular conjunt, únic a Espanya, d'estampes derivades de dibuixos de Leonardo da Vinci. En alguns casos, com en els aiguaforts de Wenzel Hollar, la relació amb les obres del geni florentí és directa, ja que copien dibuixos coneguts de Leonardo que, en el moment de la creació dels gravats en el segle XVII, formaven part de la col·lecció del Comte d'Arundel. Aquests extraordinaris dibuixos, testimoniatge excepcional del geni de Leonardo, pertanyen actualment en la seua major part a la Royal Collection i es conserven a la biblioteca del Castell de Windsor. En altres casos, els dibuixos originals de Leonardo s'havien perdut, per la qual cosa Hollar es va basar en còpies antigues realitzades per alguns deixebles molt pròxims a Leonardo, com el seu favorit Francesco de Melzi.

La dansa morisca de Daniel Hopfer és un altre exemple de vinculació d'una estampa de la Col·lecció Mariano Moret amb l'obra de Leonardo da Vinci. Però aquesta dependència, encara que evident, no és tan òbvia com en els aiguaforts de Hollar, ja que no es conserva el dibuix original que va poder servir a Hopfer de model per
a realitzar el seu gravat.

D'aquesta manera, al mateix temps que es mostren al públic unes obres poc conegudes i en gran part inèdites, s'ha intentat desentranyar la xarxa de dependències que les connecten entre si, buscant les fonts originals que van poder inspirar-les.

 

Hi ha programades diferents visites comentades a l'exposició temporal Teste Grottesche a càrrec del comissari de la mostra, Mariano Moret, els dies 21 de gener (17 h.), 26 de gener (11 i 12.30 h.), 28 de gener (17 h.), 9 de febrer (11 h.), i 23 de febrer (11 i 12.30 h.). Per a consulta de places disponibles i inscripció prèvia, cridar al tel. 96 387 03 00 (aforament limitat).

 

Dates: 28 novembre 2019 - 1 març 2020
Lloc: Sala 10 d'exposicions temporals
Comissari: Mariano Moret Tevar
Produïda per: Museu de Belles Arts de València