Exposicions pasades

GYPSUM formant artistes

GYPSUM formant artistes

GYPSUM formant artistes

L'estatuària clàssica de l'Acadèmia i la Facultat de Belles Arts de València

Les col·leccions estatuàries de guix (del llatí gypsum) van ser una eina clau en els sistemes d'ensenyament artístic a Europa entre els segles XVI i XVIII. L'inusitat gust pel clàssic d'aquella època va impulsar la reproducció d'escultures fonamentals del període grecoromà, gòtic, renaixentista o barroc tant en marbre, per la tècnica de punts, com en guix, mitjançant la tècnica del buidatge a través de motles rígids. Es tracta de rèpliques destinades al col·leccionisme i, especialment, a la formació de joves artistes. En la cort espanyola va ser Felip V qui va promoure a partir de 1726 la creació de les Reials Acadèmies de Belles arts, que van adaptar el model francés i es van estendre també per Amèrica, precisant d'aquest tipus de material docent.

En aquesta mostra s'exposen 18 de les 42 peces que conformen la col·lecció estatuària de guixos de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles (inventariada entre 1773 i 1821), cedida a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV) en la dècada de 1970. Un patrimoni escultòric de gran valor històric compost per còpies fidedignes realitzades en els tallers de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando de Madrid o adquirides a l'estranger, i que més de dos segles després encara segueixen en actiu a les aules permetent el desenvolupament de línies d'investigació noves sobre l'estudi dels materials i els tractaments conservatius més adequats per a la seua salvaguarda.

Aquesta exposició és un dels actes finals amb els quals la UPV ha celebrat al llarg d'aquest curs el seu 50 aniversari i amb ella es vol posar en valor el patrimoni compartit entre la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i la Facultat de Belles Arts de la UPV que vincula a totes dues institucions en la seua labor docent i en l'estudi i la conservació del patrimoni artístic.

EXPOSICIÓ
16 juliol - 13 octubre 2019
Sala Ribalta d'exposicions temporals

Comissaris: Susana Martín Rey i Ricardo Forriols González (Facultat de Belles Arts, Universitat Politècnica de València)

Produïda per: Universitat Politècnica de València, amb la col·laboració del Museu de Belles Arts de València