activitats especials

23 ABRIL | Dia Internacional del Llibre

23 ABRIL | Dia Internacional del Llibre

23 ABRIL | Dia Internacional del Llibre

Amb motiu del Dia Internacional del Llibre, el pròxim dia 23 d'abril de 2019 el Museu de Belles Arts de València compartirà, junt amb un total de 55 museus i centres d'art, una experiència de bookcrossing o campanya d'alliberament de llibres. Este moviment internacional promou l'acció de deixar llibres en un lloc accessible a la gent amb la intenció que els que els arrepleguen, disfruten de la seua lectura i tornen a alliberar-los en un altre punt distint del món.

La Biblioteca del Museu de Belles Arts de València posarà eixe dia a l'abast de qui desitge una sèrie de títols que es podran trobar en diferents espais del Museu. Tots els llibres alliberats estaran acreditats amb les seues corresponents etiquetes, contindran les instruccions necessàries per a facilitar al lector la seua participació en la campanya i estaran registrats a la pàgina web http://www.bookcrossing.com/mybookshelf, on els lectors podran indicar el lloc on alliberaran cada exemplar.

L'objectiu d'esta iniciativa és sumar a les biblioteques dels museus en l'esforç per al foment de la lectura i, més en concret, en la difusió del coneixement de les distintes disciplines culturals.

Què és el bookcrossing

Des de la seua aparició a nivell internacional en 2001, el bookcrossing es definix com un «club de llibres global», regit per tres senzilles regles, conegudes com les tres erres, és a dir, read (llig), register (registra), release (allibera). Els llibres s'alliberen normalment en llocs públics i de trànsit de persones, des de la Universitat als mitjans de transport o poliesportius, i si cada usuari seguix estes senzilles instruccions és fàcil conéixer, a través de la pàgina  http://www.bookcrossing.com/mybookshelf, el trajecte realitzat per un llibre des del seu punt d'origen al d'arreplega. El bookcrossing permet no sols compartir i intercanviar gratuïtament llibres sinó també seguir la pista de qualsevol d'ells una vegada que ha sigut alliberat, així com saber qui l'ha llegit i en quin lloc. Qualsevol persona pot participar en esta experiència, no sols arreplegant llibres sinó també posant en circulació altres de la seua propietat, registrant-los a la pàgina web de bookcrossing i alliberant-los després en un lloc públic.

Tots els llibres alliberats contenen quatre adhesius. El primer d'ells, al llom, és el símbol internacional del bookcrossing, el dibuix d'un llibre amb braços i cames en situació de córrer, personalitzat per a esta ocasió amb el nom de cada centre o museu. Un text aclarix que es tracta d'un llibre bookcrossing. El segon adhesiu va col·locat sobre la coberta del llibre i en ell es donen més detalls: «passa-li este llibre a algú o deixa'l lliure en la seua aventura» i «no m'he perdut, sòc part d'un club de llibres global», alhora que remet a més detalls en l'interior del llibre.

Una vegada dins, el tercer adhesiu instruïx la persona que ha arreplegat el llibre sobre l'objecto de l'alliberament de llibres i sobre la conveniència de participar en esta experiència internacional a través de la pàgina web http://www.bookcrossing.com/mybookshelf, que permet conéixer on ha estat la publicació i qui l'ha llegit, així com incorporar al nou lector al seu diari de viatge. A més, en el quart adhesiu el lector pot escriure el seu nom i el lloc on va trobar el llibre.

El dia 23 d'abril qualsevol persona podrà participar en este gran joc amb algun dels llibres que es van a alliberar en distints punts de cada una de les ciutats participants.

Museus i centres participants:

Biblioteca de la UNED; Biblioteca de los Museos Arqueológicos de Gijón; Biblioteca del Museo de Zamora; Biblioteca del Museo Etnográfico de Castilla y León; Biblioteca del Museo l'Iber; Biblioteca del Museu de Belles Arts de València; Biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia; Biblioteca do Museo das Peregrinacións e de Santiago; Biblioteca do Museo Galego da Marioneta; Biblioteca y Centro de Documentación. Artium, Centro-Museo Vasco de Arte Contemporáneo (Vitoria-Gasteiz); Bilboko Arte Ederren Museoa - Museo de Bellas Artes de Bilbao; BookCrossingUGR; Casa de Colón; CCCB, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; CENDEAC, Centro de Documentación y Estudios Avanzados de Arte Contemporáneo; Centre d'art la Panera, Lleida; Centre Documentació Cultura Popular (DGCPAAC-Gencat); Centro Atlántico de Arte Moderno, CAAM; Centro Cultural Montehermoso Kulturunea (Vitoria-Gasteiz); Centro de Arte Contemporáneo de Huarte - Uharteko Arte Garaikideko Zentroa; Centro de Arte La Regenta; Centro de Documentación de las Artes Escénicas de Andalucía; CGAC Centro Galego de Arte Contemporánea; CRAI Belles Arts. Universitat de Barcelona; Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma; Escuela de Arte de Pamplona - Iruñeko Arte Escola; Fundación Eugenio Granell; La Casona de Tudanca; MACA. Museo de Arte Contemporáneo de Alicante; MACVAC, Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni; MARCO, Museo de Arte Contemporánea de Vigo; MMC, Museo Marítimo del Cantábrico; MUSAC, Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León; Museo Arqueológico de Asturias; Museo Art Nouveau y Art Déco – Casa Lis (Salamanca); Museo Bolarque de la Fundación Naturgy; Museo Casa Natal de Jovellanos; Museo de Belas Artes da Coruña; Museo de Bellas Artes de Asturias; Museo de la Naturaleza de Cantabria. MNAT; Museo de Navarra. Pamplona; Museo de Prehistoria y Arqueología de Cantabria (MUPAC); Museo de Valladolid; Museo del Carlismo – Karlismoaren Museoa; Museo del Ferrocarril de Madrid; Museo del Traje; Museo Etnográfico de Cantabria; Museo Etnológico de Navarra "Julio Caro Baroja"- "Julio Caro Baroja" Nafarroako Museo Etnologikoa; Museo Etnolóxico. Ribadavia-Ourense; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía; Museo Nacional de Antropología; Museo Nacional de Arte Romano; Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Martí; Museu de Prehistòria de València - Biblioteca; Muséu del Pueblu d'Asturies; Tabakalera. Centro Internacional de Cultura Contemporánea / Tabakalera. Kultura Garaikidearen Nazioarteko Zentroa.